top of page

Equip

Dra. Laura Bosch

 

Professora Titular de Psicologia

Dept. Psicologia Bàsica i IR3C(UB)

Coordinadora del Grup de Recerca APAL

Email: laurabosch@ub.edu

La meva recerca s'ha centrat fonamentalment en les primeres etapes de l'adquisició del llenguatge, tant en poblacions que segueixen un desenvolupament normal, com en poblacions de risc. Analitzem diferents fites del desenvolupament infantil com ara les capacitats inicials per a reconèixer i diferenciar la llengua materna d'altres llengües, els canvis en la percepció de la parla al llarg del primer any de vida, la segmentació inicial de formes de paraula, el reconeixement de paraules familiars i la construcció del primer lèxic. Estudiem el paper de l'exposició lingüística en l'adquisició de les característiques específiques de la llengua materna comparant poblacions d'infants que creixen en entorns familiars monolingües i bilingües. Un objectiu general de la recerca actualment en curs és explorar la connexió entre les capacitats inicials del nadó i el creixement lingüístic i cognitiu que té lloc en el segon any de vida.

Dr. Ferran Pons

 

Professor Titular de Psicologia

Dept. Psicologia Bàsica i IR3C(UB)

Doctorat en Psicologia (2004), Universitat de Barcelona

Email: ferran.pons@ub.edu

 

Els meus interessos versen sobre els mecanismes cognitius i els factors involucrats en l'adquisició del llenguatge. La meva recerca explora diferents aspectes de la percepció de la parla, des del naixement fins a la producció primeres paraules. Estic interessat en explorar el paper de l'experiència així com el procés de reorganització perceptiva que s'observa durant el primer any de vida. La meva recerca actual analitza les habilitats dels nadons per a percebre les relacions auditives i visuals de la parla, així com els mecanismes implicats en aquests processos.

Dra. Marta Ramon-Casas

 

Professor Lector

Dept. Psicologia Bàsica (UB)

Doctorat en Psicologia (2009), Universitat de Barcelona

Email: mramon@ub.edu

 

Els meus interessos versen sobre l'adquisició del vocabulari, la representació fonològica del primer lèxic i el bilingüisme. Quines diferències hi ha entre les primeres paraules d'un nen monolingüe i d'un bilingüe? Hi ha diferències entre bilingües en funció del grau de semblança entre les seves dues llengües? I quins processos diferencials tenen lloc en el reconeixement i l'aprenentatge de paraules? M'interessen també els temes de processament de la parla en poblacions de risc, estudiant la possible presència de dificultats en el reconeixement lèxic i la representació fonològica.

Dr. Clément François

 

Investigador Post-doctoral

Doctorat en Neuroscience per la Université Aix-Marseille

Email: fclement24@hotmail.com

 

 

 

Interessat en estudiar la relació entre la música i el llenguatge i en els mecanismes de plasticitat cerebral que tenen lloc en el desenvolupament. Els meus primers estudis mostren com el coneixement musical te una clara influencia sobre la segmentació de la parla, una habilitat bàsica en percepció del llenguatge, tant utilitzant mètodes conductuals, com electrofisiològics. Actualment el meu projecte es basa en entendre el funcionament cortical de la segmentació de la parla durant el primer any de vida en bebès nascuts a terme i bebès prematurs.

 

Maria Teixidó

 

Estudiant de doctorat (Ciència Cognitiva i Llenguatge-UB)

Llicenciada en Lingüistica i noves tecnologies, Universitat Pompeu Fabra (2010)

Màster de Ciència Cognitiva i Llenguatge de la Universitat de Barcelona (2012)

Email: maria.teib@gmail.com

 

 

 

Sempre m'ha fascinat com els bebés són capaços d'adquirir tot un sistema de codis abstractes en tan poc temps. Estic interessada en saber com els bebés construeixen la base d'aquest sistema durant el primer any de vida i ho estudio a través de precursos del llenguatge com la segmentació i el mapeig de paraules.

Irune Fernández

 

Estudiant de doctorat (Personalitat i Comportament-UB)

Llicenciada en Psicologia, Universitat Illes Balears (2010)
Màster en Cognició i Evolució Humana, Universitat Illes Balears (2011)

Email: irunefernandez@ub.edu

 

 

 

Interessada en la percepció audiovisual. La meva investigació s'enfoca en com els nadons i els nens són capaços d'associar dimesions visuoespacials (per exemple, el tamany, l'altura, etc.) amb diferents sons.

Anna Martinez

 

Estudiant de doctorat (Ciència Cognitiva i Llenguatge-UB)

Llicenciada en Filologia Hispànica, Universitat Autònoma de Barcelona (2010)

Màster de Ciència Cognitiva i Llenguatge (UB) (2011)

Email: a.martinez.alvarez@ub.edu / www.martinez-alvarez.com

 

 

 

 

 

La meva recerca actual explora si l'aprenentatge del llenguatge requereix de diferents mecanismes atencionals durant els primers anys de vida, combinant dades d’estudis amb bebés i nens amb Trastorn Específic del Llenguatge. Els meus interessos de recerca s'estenen també a àrees com la Biolingüística, la cognició infantil, i el bilingüisme. També col·laboro amb el grup de recerca en Cognició i Plasticitat Cerebral (UB) i  el grup de Biolingüística (UB).

Joan Birulés

 

Estudiant de doctorat (Personalitat i Comportament-UB)

Llicenciat en Biomedicina, Universitat de Barcelona (2013)

Màster en Neurociències de la Universitat de Barcelona (2012)

Joan Birulés

 

Estudiant de doctorat (Personalitat i Comportament-UB)

Llicenciat en Biomedicina, Universitat de Barcelona (2013)

Màster en Neurociències de la Universitat de Barcelona (2012)

Email: joanbirules@ub.edu

 

La meva recerca actual busca entendre els mecanismes involucrats en el desenvolupament cognitiu durant els primers anys de vida; La primera part del projecte estudia el paper de la percepció audiovisual en l'adquisició del llengüatge.

Jorgina Solé

 

Ajudant de Recerca

Estudiant de doctorat (Personalitat i Comportament-UB)

Psicòloga Infanto-Juvenil (Acreditació Sanitària)

Màster Oficial en Psicologia Clínica i de la Salut (UB) (2012)

Email: jsole@ub.edu

 

 

 

 

 

 

Interessada en els inicis del desenvolupament infantil, especialment en l'adquisició del llenguatge i les habilitats cognitives relacionades. Així com, en la valoració de factors de risc que poden presentar en el desenvolupament infants nascuts molt prematurament o amb alteracions en el moment pre, peri i post natal.

Antics membres

Dra. Melania Figueras

Doctorat en Psicologia (UB-2011)

Carlota Serra

Estudiant de Practicum (UB)

Fina Ferrer

Psicòloga Clínica

Itziar Lozano

Estudiant de Màster (UB-2013)

Ritza Viteri

Estudiant de Practicum (UB)

Helena Moliné

Ajudant de Recerca

bottom of page